Den arabiske natten – 19 – 21. Mai 2014

I en helt vanlig boligblokk i en helt vanlig by, med helt vanlige hverdager og vanlige forhold, finner vi en gruppe helt vanlige mennesker. Eller er de det? Hvorfor har vannet forsvunnet fullstendig fra åttende til tiende etasje, hvorfor kan ikke Franciska Deckhe huske noe om dagen som har gått, hvorfor kan ikke Kalil møte kjæresten sin, Fatima før det er blitt mørkt? Og hvorfor er det sand overalt?

Dette er bare noen av spørsmålene vi stiller oss når 1. klassingene ved NTNUs Drama og Teater presenterer den Den Arabiske Natten, når sakte men sikkert grensene mellom drøm og virkelighet begynner å smelte sammen. Gåavstanden mellom det som i det ene øyeblikket virker som sunn fornuft eller fullstendig galskap viskes ut ettersom noe av Østens magi innfiltrer seg inn i grå og repeterende vestlig hverdag. Humor, mystikk, teaterleker og arabiske sheiker, får alle plass i stykket der både monolog og handling står likestilt på scenen som danner dette spektrumet av en forestilling som definitivt vil få deg sittende og undre. Gjennom hele stykket får man en følelse av at det er noe som ikke helt stemmer, når heiser begynner å stoppe opp, lyden av som dundrer i ørene og den merkelige dragningen alle karakterene føler mot leilighet 7-32, der Franciska ligger og sover.

 

Den Arabiske Natten, originalt skrevet av den tyske dramaturgen Roland Schimmelpfennig, var det første av mange av hans verk som fikk stor oppmerksomhet i USA, og Den Arabiske Natten har også tidligere blitt fremført på Trøndelag Teater og under Samtidsfestivalen på Det Norske Teater, begge i 2007. Roland Schimmelpfenning er et av Tysklands mest anerkjente dramatikere og har en særegent stil der virkeligheten virker stadig mer drømmende, og han begynte sin karriere i Istanbul som frilans journalist, og i stykket Den Arabiske Natten finner vi store spor både av Rolands tid i Istanbul, som vi finner igjen i snutter gjennom stykket og drømmene blir bare tydeligere og tydeligere ettersom stykket nærmer seg klimakset.

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

For skuespillerne er dette et krevende stykke, ikke bare må de samarbeide på scenen og skape et troverdig univers, men samtidig må de ta hensyn til at de ikke bare skal fremføre sine monologer, men de skal også fremskynde både sine og de andres handlinger gjennom tale på scenen. Sjeldent snakker karakterene med hverandre, og det virker som om de lever mer i sin egen grå hverdag enn sammen med hverandre, og vi får et samfunnskritisk bilde på hvordan det moderne mennesket skilles fra hverandre til tross for hvor nærme vi egentlig er hverandre og på hvor ensomme vi føler oss. Kanskje det ikke er så dårlig å få inn litt arabisk magi for å piffe opp hverdagen bittelitt, allikevel?

Medlemmer i spillet:

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Marlene Nøvik Stavrum:

Skuespiller, hovedregissør

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Christina Rørvik Søhol

Skuespiller, medregissør,

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Marie S. Haugen

Rapportansvarlig, skuespiller, produksjonsleder

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Didrik Ruud Sawkins

Skuespiller, inspisient, teknisk-ansvarlig

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Elise Hørgård Unsmo

Skuespiller, kostyme, bloggansvarlig

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Erlend Torset

Scenografi, økonomi-ansvarlig

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Julie Andrea Thomassen

Dramaturg, PR-ansvarlig, sufflør

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s